Méteo

A les valls d’Àneu tindrem avui temperatures de fins a 19 graus, amb el cel enteranyinat i un vent lleuger que no passarà dels 10kmh.

A les valls de Cardós encara hi farà una mica més de calor i a més no hi correrà gaire l’aire, cel també amb núvols prims, tot i que es podria tapar més de cara al vespre.

A la zona de Sort arrencarem el dia amb Sol però s’anirà tapant de mica en mica. Tot i així hi podrem arribar a tenir temperatures de fins a 22 graus. Afortunadament hi haurà una mica de corrent d’aire, màxim 10kmh.

Ja més al sud, pel baix Pallars, temperatures encara més altes, que es poden enfilar fins als 24 graus en algun punt. Vent suau i cel també amb núvols prims.


Informació

Avui sí, ja és obligatori l’ús de la mascareta  per a persones de més de 6 anys, i recomanada entre 3 i 5 anys.

S’ha de dur sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat marcada pel govern espanyol, que recordem que és de 10m si anem corrent, en patins, en patinet, o en bicicleta; De 20m en el cas d’anar en bicicleta fent exercici d’alta intensitat, i de 2 m en la resta de situacions.

Aquesta obligació s’aplicarà a:

– A la via pública

– En espais a l’aire lliure

– En espais tancats d’ús públic o que estiguin oberts al públic

– Han de ser mascaretes que cobreixin nas i boca, i preferiblement han de ser higièniques o quirúrgiques.

– La mascareta no és obligatòria en persones amb dificultats respiratòries, amb justificació médica, discapacitat o dependència, en activitats incompatibles (com ara menjar i beure) o per causa de força major o situació de necessitat.


Els municipis del Pallars Sobirà rebran en total 386.466€ per arreglar camins. El total que la Diputació de Lleida invertirà aquest any en el Pla d’Arranjament de Camins locals a tota la província s’ha vist incrementat en un 400%, dels 2M cada dos anys als 4M anuals. A més, el nombre de nuclis agregats i l’extensió en km2 seran criteris de bonificació. Els ajuntaments podrien rebre els diners a mitjans de Juny.


El dia europeu dels Parcs, des de casa.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici compartirà a través de les xarxes el seu llegat prehistòric i mostrarà les troballes d’excavacions com la de Ratera o la del Portarró, on s’ha documentat la presència humana des de fa més de 10.000 i 5.000 anys, respectivament. Ho podrem veure avui a través d’instagram.

Diumenge Jordi Serra, parlarà sobre ratpenats i sobre coronavirus, ja que és especialista en tots dos camps.

El mateix diumenge, ja al vespre i per posar en valor la certificació starlight, Celístia Pirineus realitzarà una sessió d’astronomia a través d’instagram live.

A les xarxes del Parc Nacional també s’han programat un seguit de tallers sobre micromamífers, papiroflèxia de papallones i de quaderns de camp per a l’observació de l’entorn.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’han preparat deu recorreguts virtuals. Podrem recórrer La Vall Ferrera pel Pla de Boet o el bosc de Virós. Les Valls de Cardós per les bordes de Llosau a Ginestarre, fer una excursió fins al Pla de Boavi. El camí d’Arcalís al Santuari d’Arboló, o el recorregut de la Llobatera a la Guingueta d’Àneu.

Podeu trobar aquests i més recorreguts, així com les activitats que es fan al Parc Nacional i a la resta de Parcs Naturals de Catalunya, tots en format virtual, a través dels enllaços que teniu a continuació.

http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/aiguestortes_estany_sant_maurici/novetats/2020/20200519_dia_europeu_parcs.pdf

http://visionatura.munill.net/altpirineu.php

http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/novetats/2020/Cartell-Dia-Europeu-Parcs_v1.pdf


L’Associació Cultural i de Fallaires d’Alins va anunciar ahir que no hi haurà actes festius derivats de la baixada de falles 2020. Igual que el de l’Associació Cultural Fallaires d’Isil ja fa uns dies, el comunicat de l’associació d’Alins assegura que es farà quelcom simbòlic, sempre pendents de possibles canvis que la situació de pandèmia pugui portar.


El Govern Espanyol ha confirmat que treballa amb el de Canàries per a fer proves amb una aplicació mòbil que rastrejaria aquelles persones que hagin estat en contacte amb contagiats per la covid-19. Tot i fer servir el verb rastrejar, la ministra Calviño ha dit que s’ha de respectar els drets individuals, la intimitat i la privacitat.


Categories: Noticies

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.