24/03/2020 20:30 per Xavi Serra

Bon dia, bona tarda, bona nit a tothom. Des de Tampanada Ràdio, des del Pallars Sobirà, avui 24 de Març, i per a fer-nos una idea de com està i com estarà la situació al Pallars en relació al coronavirus, hem parlat amb el Dr. Eduard Sanjurjo, Director Assistencial de l’hospital de Tremp.


En quina situació es troba, actualment, a 24 de Març, l’hospital de Tremp?

16 casos positius ingressats a planta. (En el moment de publicar l’entrevista, ja són 14 ingressats i 4 altes hospitalàries).


Quines previsions hi ha?

Els casos durant aquesta setmana i la propera augmentaran, probablement, de manera exponencial, que és el que està passant a tot l’estat. Jo crec que el pic d’infectats el tindrem abans d’arribar a setmana santa.


Quina capacitat té, l’hospital de Tremp, per absorbir casos de coronavirus?

En aquests moments, després d’haver traslladat els pacients en règim sociosanitari, disposem de 62 places.


Hi ha un oferiment de l’acadèmia de Suboficials de Talarn que posa a disposició de l’hospital les instal·lacions militars. Es contempla? 

Sí, es contempla. En el moment en què sigui necessari serà una via de drenatge, sobretot per pacients convalescents que no puguin tornar a casa, encara.


Amplia la capacitat d’absorció?

Sí, és clar, l’oferta hotelera de Tremp o la Pobla és baixa, a Sort és major. Aleshores, ens hauríem de plantejar d’utilitzar o no aquesta reserva hotelera per, sobretot, pacients convalescents. És a dir, pacients que han millorat de forma correcta a nivell hospitalari però encara no poden tornar a casa perquè han de mantenir-se en aïllament 4, 5, 6 dies o una setmana més. Això ens permetria aquest drenatge per poder atendre a l’hospital els malalts que arribin amb patologia aguda.

Per tant, podem fer aquest drenatge a nivell hoteler com s’està plantejant a Barcelona o a Madrid. Nosaltres, aquí, tenim l’oferta hotelera que tenim, i també tenim les instal·lacions de l’acadèmia general bàsica, que representen unes 60-80 places.


Aquí, a l’hospital de Tremp no hi ha UCI. Per tant, si hi hagués pacients que empitjoressin, se’ls hauria de derivar cap a Lleida?

Sempre que un pacient ho ha requerit, sigui de UCI o de semicrítics, s’ha traslladat a l’Arnau de Vilanova o al Santa Maria, que també té UCI. El problema és que la capacitat de les UCI, en aquests moments, a nivell de tot l’estat, probablement està ja superada. Per això si és necessari tenim un pla de contingència per poder mantenir malalts crítics o semicrítics el temps necessari fins que es puguin traslladar.


Això vol dir que disposeu de respiradors? 

Sí, és clar, ja hem tingut abans pacients que han necessitat respirador. Tenim respiradors d’emergència, i també els respiradors de quiròfan. A més n’hem demanat més en previsió que puguin ser necessaris. Nosaltres estem en situació d’hospital de campanya.


Les visites a urgències sense relació amb el Coronavirus, han disminuït?

Han baixat dràsticament. Ara l’atenció de patologia urgent no relacionada amb el coronavirus ha baixat probablement un 80-90%.


Et sembla que és perquè la gent ha deixat d’anar-hi per coses per les que no calia, o perquè la gent no surt al carrer?

El fet que la gent no surti al carrer ens ajuda en el sentit de que tampoc es transmeten altres refredats o grips. És a dir que les malalties infeccioses disminueixen a la vegada que disminueix la possibilitat de transmetre el covid-19. El fet que la gent no vagi a esquiar, a fer esport, a l’escola, etc… disminueix les lesions esportives i les lesions traumàtiques. Si la gent no va a treballar, disminueixen els accidents de treball.

A banda, a més, hi ha patologies més banals que fins ara era més fàcil que la gent consultés simplement perquè els serveis d’urgències estaven oberts, i que ara s’afronten com ho feien els nostres avis: ho passo a casa, i el metge està pel que ha d’estar, que són les urgències importants. Urgències importants com la que ens ocupa ara, que és la malaltia respiratòria aguda provocada pel Covid-19.

 

Serà un canvi d’hàbits, doncs, en aquest sentit. 

Esperem que aquest canvi d’hàbits es pugui mantenir en el temps. Que el fet que desaparegui el Covid-19, no faci que la gent torni una altra vegada a fer un ús de la sanitat com el que s’estava fent fins ara, que sovint no era racional ni adequat.


I després, què? A nivell de sistema sanitari, la idea és tornar a la normalitat tal com la coneixem, o hi ha d’haver canvis?

Han de canviar coses, segur. Han de canviar coses a nivell de la gestió de la demanda, però també s’ha de pensar que aquesta crisi pot no ser única sinó que pot ocórrer en qualsevol altre moment. Estem en un món globalitzat, en que una infecció que abans podíem pensar que només la tindrien en una regió de la Xina que ningú coneixia i que es diu Wuhan, ens ha pogut arribar aquí de la forma en que ho ha fet. I això es pot repetir, cosa probable, aviat i de manera encara més greu.

La grip espanyola, durant la 1a Guerra Mundial va durar gairebé dos anys, i les xifres varien però va matar entre 25 i 100 milions de persones, estem parlant d’un 1% de la població mundial. L’epidèmia de la pòlio va permetre el desenvolupament de les UCIs. Aquesta pandèmia potser ens permet desenvolupar encara més l’atenció a distància i digital des dels hospitals i des dels CAP per filtrar una mica millor les patologies banals, pel control de les malalties cròniques,… És a dir que jo crec que ha de ser una oportunitat. 

I després, a nivell de gestió global, s’ha de posar de manifest que les retallades, en sanitat, acaben portant conseqüències dramàtiques com la que tenim avui en dia. Retallades en personal, en recursos sanitaris,… ara ho patirem durant un parell o tres de mesos, segur.

Nosaltres des de el sistema sanitari ho hem estat dient: ens falta personal mèdic, personal d’infermeria, recursos,… Pensem una cosa, hi haurà una sèrie de “víctimes colaterals” del Covid-19. S’ha deixat de fer tota activitat programada que fèiem fins ara, i això la gent ho patirà. Totes aquelles pròtesis que s’han deixat de posar, totes aquelles intervencions que s’han deixat de fer,… S’intenta garantir al màxim l’atenció d’allò que no és demorable, però fins a quin punt la podrem mantenir? Ara per ara no ho sabem.

Per tant el sistema sanitari s’ha de repensar per veure com s’ha d’utilitzar de forma més adequada. Per part de la política i de la gestió, però també per part de la ciutadania. Necessitem conscienciar més.


Ja per acabar, la pregunta que potser no s’haurien pensat mai que els hi farien tant: què necessiten? Què podem fer per ajudar?

Quedar-se a casa és el principal per evitar la transmissió del virus. Això significa que no cal anar a comprar cada dia, intentem fer la compra amb el màxim de previsió possible. Tota ajuda en material centralitzar-la als ajuntaments i consells comarcals per tal que ens ho facin arribar si és necessari. La idea és que la gent no vagi als hospitals si no és necessari. Tota ajuda és bona. I sobretot paciència, això no durarà els 15 dies que ens van dir, durarà més, i serà dur. Per tant paciència i comprensió. Ens ha ajudat molta gent, potser si comencem a nomenar gent ens oblidarem d’algú. Per tant, moltíssimes gràcies a tothom per l’ajuda i el suport.

Però sobretot que tothom s’estigui a casa, i que si algú té algun dubte truqui al seu metge de capçalera o truqui o contacti amb els canals oficials. Importantíssim evitar els desplaçaments, és el més bàsic per tal de disminuir la transmissió del Covid-19 o de qualsevol altra malaltia respiratòria.

Categories: Noticies

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.